Články Diskusný klub PAS

III. Diskusný klub PAS na tému Voľby 2020

Hosťom diskusie bol p. Michal Vašečka, sociológ a odborne sa zameriava na otázky populizmu, extrémizmu a občianskej spoločnosti.

Klub sa konal: 11.02.2020

*************

Niekoľko myšlienok z viac ako dvojhodinovej diskusie.

Z debaty vyplynulo, že jednoznačne nie je možné povedať, ako voľby tento rok dopadnú. Sú to veľmi jedinečné voľby, ktoré môžu nakoniec dopadnúť akokoľvek. Až jedna tretina voličov nevie, koho bude voliť a rozhodnú sa až priamo vo volebnej miestnosti. Práve táto skupina ľudí, dokáže voľby radikálne ovplyvniť, no my nemôžeme ani len predpokladať v akom slova zmysle. Ďalšou skupinou voličov, ktorí veľmi ovplyvnia voľby, sú voliči zo zahraničia. Na tohtoročných voľbách sa očakáva veľmi vysoká účasť Slovákov žijúcich v zahraničí.

V diskusii sa spomínala aj extrémistická strana ĽSNS a jej popredné miesta v rôznych prieskumoch. Ako je možné, že sme to na Slovensku nechali zájsť až tak ďaleko? Jedným z dôvodov, prečo sú preferencie tejto strany tak vysoké, bola uvedená frustrácia obyvateľov. Ľudia žijúci na Slovensku sú frustrovaní z toho, ako veci na Slovensku fungujú. Práve preto mnohí z nich siahajú po tejto extrémnej voľbe a hlasujú za túto stranu. Ak by sa strana ĽSNS dostala do vlády, mohlo by  to mať mnoho negatívnych dopadov. Ovplyvní to život obyvateľov na Slovensku a taktiež aj pohľad iných krajín na Slovensko. Toto by mohlo veľmi ovplyvniť všetky cezhraničné obchody a rôzne spolupráce.

Svoju „istotu“, že sa dostanú do parlamentu má najviac ĽSNS, SMER-SD, OĽANO a Sme rodina. Ostatní sú otázny, pričom sa do parlamentu môže dostať až 8 strán. Horšie ako výsledok týchto volieb bude, ak vláda skončí predčasne a budú predčasné voľby, čo by mohlo znamenať vysoký nárast popularity extrémistov. Voliči a spoločnosť čím ďalej tým viac podliehajú rôznym iracionálnym a emocionálnym vplyvom, čo v minulosti nebývalo. Racionalita ustupuje už aj pri riadení štátu a úradov, čo je obrovské riziko.

Pravdepodobnosť predčasných volieb je veľmi vysoká, nakoľko vláda, vzhľadom na svoje zloženie, zrejme nebude stabilná.

V prípade ak máte za to, že činnosť PAS je prospešná, podporte nás príspevkom, hoc vo výške kávy v centre Bratislavy, prostredníctvom https://pas.darujme.sk/2893/ alebo na náš účet IBAN:SK 5283 3000 0000 2201 4356 91

O autorovi

PAS

Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) je asociácia sui generis združujúca podnikateľov a tretí sektor založená na princípoch etickosti, otvorenosti, principiálnosti, solidárnosti a zákonnosti.

Hlavným cieľom PAS je skvalitňovanie formálnych a neformálnych pravidiel podnikateľského prostredia v Slovenskej republike v kontexte celospoločenského rozvoja, pre všetkých podnikateľov bez rozdielu.